Mikä on ladattava hybridi (plug-in-hybridi)?

Mikä on ladattava hybridi (plug-in-hybridi)?

Ladattava hybridi eli PHEV (plug-in hybrid electric vehicle) on bensiini- tai dieselsähköauto, joka voidaan ladata sähköverkosta. Sen etuina on jopa useiden kymmenien kilometrien kantama sähköllä, suurempi teho tai edullisemmat käyttökulut suhteessa perinteisiin polttomoottoriautoihin. Miten ladattavat hybridit toimivat? Miten ladattava hybridiauto eroaa täyssähköautosta tai kevythybridistä? Lue artikkeli niin se selviää!

MIKÄ ON LATAUSHYBRIDI (PHEV)?

Ladattava hybridi on silta perinteisten hybridien ja sähköautojen välillä. Entä miten kevythybridi (HEV, MHEV) eroaa ladattavasta PHEV-hybridistä?

Kevythybridi (HEV, MHEV) lataa akkuaan vain ajon aikana aina kun nostamme jalkaa kaasulta tai jarrulta. Tällöin se muuttaa kineettistä jarrutusenergiaa sähköksi ja lataa sen ajoakkuun. Tätä kutsutaan myös regeneroinniksi. Ladattava hybridi puolestaan ​​lataa sekä ajon aikana, mutta sitä voidaan ladata myös ulkoisesta virtalähteestä, aivan kuten täyssähköautoakin. Entä mitä etuja tästä ratkaisusta on?

MITÄ ETUJA LADATTAVISSA HYBRIDIAUTOISSA ON?

Lataushybridi vs. kevythybridiMahdollisuus akkujen lisälataukseen sähköverkosta on yksi lataushybridien tärkeimmistä eduista kevythybrideihin verrattuna. Tämän ansiosta lataushybridin toimintasäde puhtaasti sähköisessä ajotilassa voi olla jopa useita kymmeniä kilometrejä. Tyypillisesti HEV itselataavat hybridit antavat käyttää täyssähköistä ajoa vain pienissä nopeuksissa ja se riittää lyhyisiin matkoihin. Siksi lataushybridi mahdollistaa polttoaineen osittaisen korvaamisen halvemmalla ja ympäristöystävällisemmällä sähköllä. Entä miten ladattava hybridi eroaa muista voimalinjoista?

Lataushybridi vs. polttomoottori


Mukavuus ja alhaisemmat käyttökustannukset ovat lataushybridikäytön tärkeimmät edut polttomoottoriin verrattuna. Koska lataushybridillä voi ajaa pelkällä sähköllä, matka kotiin-työ-kauppa-koti sujuu hiljaisesti ja ympäristöystävällisesti.

Lisäksi auton sähköinen kantama sähköajotilassa riittää tyypillisesti siihen, että voit ajaa kaupungissa lähes pelkällä sähköllä ja säästää bensakuluissa. Auton voi ladata kotona tai yrityksen parkkipaikalla – mistä vain löytyykään kotilaturi tai tavallinen sähköpistoke. Auton kytkeminen sähköön on helppoa auton latauskaapeleiden avulla. Ja sähkön hinta on edelleen alhaisempi verrattuna bensiiniin tai dieseliin.

Voit myös säästää huolloissa. Koska hybridissä on energian talteenottotila, jarrupalat ja -levyt kuluvat hitaammin. Kannattaa myös muistaa, että erittäin kestävä sähkömoottori tukee polttomoottoria kestävyyden kannalta keskeisissä hetkissä (käynnistys, ruuhkassa ajaminen, voimakas kiihdytys).

Ladattava hybridi vs. sähkökäyttö


Vaikka Suomessa on yli 1700 julkista latauspaikkaa (Q2/2022) ja sähköautojen valikoima kasvaa, sähköautoon vaihtaminen voi silti olla este käyttäjille, jotka matkustavat usein pitkiä matkoja tai joilla ei ole pääsyä sähköpistorasioin varustetuille parkkipaikoille. Ladattava hybridi on ratkaisu, joka yhdistääkin kaksi maailmaa. Toisaalta se mahdollistaa halvan, hiljaisen ja ekologisen ajon sähköllä, mutta myös lisää itsenäisyyttä, koska tarvittaessa voi ajaa perinteisellä moottorilla. Sähkömoottorit antavat myös ominaisuuksiensa ja suuren vääntömomenttinsa ansiosta autolle erinomaisen suorituskyvyn. Vaikka tämän huomaa erityisesti täyssähköautoissa, lataushybridien omistajat arvostavat myös tasaista ja voimakasta kiihtyvyyttä laajalla nopeusalueella.

LATAUSHYBRIDIN sähköinen kantama

Eurooppalaisten kuljettajien keskimääräinen päivittäinen matka on alle 31 km. Voiko ladattava hybridiauto täyttää jokapäiväisen ajon tarpeet?

Ensinnäkin PHEV-autolla hybriditilassa on yleensä tyypillisen polttomoottoriauton toimintasäde. Pelkällä sähköllä ajaminen puolestaan ​​mahdollistaa keskimääräistä päivittäisiä kilometrejä pidemmän matkan.

Esimerkki: Jaguar E-PACE P300e lataushybridin toimintasäde EV-tilassa on jopa 59 km (WLTP). Sen isompi "veli", Jaguar F-PACE P400e lataushybridi, kulkee sähköllä jopa 53 km. Kummallakin ladattavalla hybridillä auto voi kulkea sähköllä lähes kaksi kertaa keskivertoon päivämatkaan verrattuna.

LATAUSHYBRIDIN SUORITUSKYKY

Aiemmin autosuunnittelijoiden piti miettiä autojen voimanlähteitä hieman kompromissina. Dieselmoottorin käyttö mahdollisti suuren vääntömomentin, mutta se oli vähemmän urheilullinen. Bensiinimoottorit olivat miellyttäviä käyttää, tuottivat suurta tehoa, saavuttivat korkeat kierrokset, mutta olivat vähemmän taloudellisia ja niistä puuttui usein vääntö alemmilla kierroksilla. Ajan myötä turboahtimia ja kompressoreita käytettiin kompensoimaan jossain määrin molempien käyttötyyppien puutteita. Kuitenkin hybridikäytöt, joissa polttomoottoria tukee lisäksi sähköinen moottori, mahdollisti kuin "veden ja tulen" yhdistämisen. Sähkön hybridikäyttö tarjosikin lyömättömiä etuja: suuri teho ja suurin vääntömomentti käytettävissä käynnistyshetkestä lähtien, hiljainen ja tasainen toiminta, taloudellisuus ja hyvä kiihtyvyys laajalla nopeusalueella.

Esimerkiksi: Jaguar E-PACE P300e PHEV -lataushybridin kokonaisteho on 309 hv ja vääntömomentti 540 Nm, joka siivittää auton 0–100 km/h vain 6,5 sekunnissa ja mahdollistaa 216 km/h huippunopeuden.

Jaguar F-PACE P400e PHEV -lataushybridin kokonaisteho on 404 hv ja suurin vääntömomentti 640 Nm. Vaikutus? Kiihtyvyys 100 km/h:iin kestää vain 5,3 sekuntia ja huippunopeus on huimat 240 km/h.

MITEN LATAAN LADATTAVAN HYBRIDIN JA PALJON SE MAKSAA?

Ladattava hybridi ladataan samalla tavalla kuin sähköauto. Auto voidaan liittää pistorasiaan, kotilaturiin (ns. wallbox) tai julkiseen latauspisteeseen (Jaguarit myös DC-pikalaturiin).

Kauanko lataus kestää? Tässä konkreettinen esimerkki: Jaguar E-PACE P300e PHEV:ssä on litiumioniakku, jonka kapasiteetti on 15 kWh. Lataus 0–80 % kestää noin 5 tuntia käytettäessä normaalia pistorasiaa, 1 tunti ja 24 minuuttia 7 kW AC-kotilaturilla ja vain puoli tuntia kytkettynä DC 50 kW -pikalatausasemaan.


Jaguar Charging - julkinen lataaminen tehty helpoksi

Jaguar Charging-sovellus ja latausavain taskussasi voit vaivattomasti tunnistautua, ladata ja maksaa millä tahansa 300 000 latauspisteellä, yli 700 operaattorilta ympäri Eurooppaa. Hinnoittelu on kWh-pohjainen ja valittavissa on kolme eri hinnoittelutasoa.

Suomessa palvelusta löytyy tällä hetkellä yli 2 000 latauspistettä yli 1 000 latauspaikassa. Määrä on luonnollisesti nopeassa kasvussa. Lisätietoa jaguar.plugsurfing.com

LADATTAVAT HYBRIDIT JA NELIVETO

Sähkömoottoria voidaan käyttää monin eri tavoin nelivedossa. Käytössä on erilaisia​​ratkaisuja ajoneuvon tyypistä ja koosta riippuen.

Sähkömoottori, joka käyttää taka-akselia


Rinnakkaishybridijärjestelmässä jokainen moottori vastaa eri akselista. Polttomoottori käyttää etupyöriä ja sähkömoottori käyttää takapyöriä. Tällainen järjestelmä on kevyt, kompakti ja toimii hyvin pienikokoisissa ajoneuvoissa.

Sähkömoottori, joka käyttää molempia akseleita


Suuremmassa, tehokkaammassa autossa toimii paremmin ratkaisu, jossa sekä polttomoottori että sähkömoottori välittävät voiman kaikille neljälle pyörälle. Tämän seurauksena teho voidaan jakaa vapaasti akseleiden kesken tarpeesta riippuen. Katumaasturimainen SUV voi siis ajaa kuin takavetoinen urheiluauto, ja vähemmän pitävällä pinnalla se voi siirtää molempien yksiköiden tehon pyörille, jotka siirtävät sen tehokkaimmin.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

OPEN ALL

Ladattava hybridi eli Plug-in hybrid – mitä se tarkoittaa?

Latautuuko ladattava hybridi ajon aikana?

Miten lataushybridi eroaa tavallisesta hybridistä?

Mitkä ovat lataushybridin käytön kustannukset?

Kannattaako ladattava hybridi ostaa?